Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Kūpināt gaļu pēc iepriekšējām metodēm drīkstēs tikai vietējam tirgum 3

Ziņa par gaļas un zivju kūpināšanu ir pozitīva vēsts ražotājiem un sabiedrībai kopumā, vienlaikus jārēķinās, ka attiecīgo produkciju drīkstēt izplatīt tikai vietējā tirgū, norādīts Zemkopības ministrijas paziņojumā.

Šodien Briselē Eiropas Komisijas (EK) Pastāvīgās komitejas sēdē tika pieņemta EK regula, ar kuru atsevišķām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, tostarp arī Latvijai, tika piešķirta nacionālā atkāpe maksimāli pieļaujamam benzopirēna līmenim tradicionālajos kūpinājumos.

Tas nozīmē, ka turpmākos trīs gadus ražot un izplatīt kūpinātu gaļu un gaļas produktus ar tradicionālām metodēm tikai savas valsts teritorijā varēs Latvija, Īrija, Spānija, Horvātija, Kipra, Polija, Portugāle, Rumānija, Slovākija, Somija, Zviedrija un Lielbritānija.

Savukārt kūpinātas zivis un zivju produktus ar tradicionālajām metodēm savas valsts teritorijā turpmākos trīs gadus varēs izplatīt Latvija, Īrija, Rumānija, Somija, Zviedrija un Lielbritānija.

Gaļas un zivju kūpinājumu ražojumiem, tāpat kā līdz šim, regulas prasības nosaka pieļaujamo benzopirēna normu līdz pieciem mikrogramiem uz kilogramu.

Iepriekš EK izmaiņas paredzēja, ka atļautā benzopirēna norma tiks samazināta no pieciem uz diviem mikrogramiem uz kilogramu, savukārt benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna un krizēna summa – no 30 mikrogramiem uz 12 mikrogramiem uz kilogramu.Dalībvalstīm, kurām piešķirta šī nacionālā atkāpe, būs jāturpina veikt monitoringu.

Komisijas regula par nacionālo atkāpi stāsies spēkā 2014.gada 1.septembrī, un tā tiks pārskatīta pēc trīs gadiem.

"Šī ir pozitīva ziņa kūpinājumu ražotājiem, tā nodrošinās, ka no tirgus nepazudīs produkti, kuri iegūti ar tradicionālām metodēm, neradīs negatīvu ietekmi mazajiem un vidējiem uzņēmumiem," pieņemto lēmumu komentēja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Kā ziņots, šodien Latvijas Gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācijas pārstāvis Didzis Šmits savā kontā sociālajā tīklā "Twitter" ziņoja, ka Briselē, noslēdzoties kārtējām sarunām par benzopirēna normām kūpinājumos, tostarp zivīs un gaļā, ir panākta vienošanās par Latvijai labvēlīgu risinājumu.

"Nu ko. Maratona distance sprinta režīmā būs noskrieta. Kūpinājumi ir aizstāvēti! Regula izmainīta! Paldies visai komandai – Zemkopības ministrijai, "BIOR" utt." raksta Šmits.

Šmits kā Latvijas Zivrūpnieku savienības vadītājs iepriekšējos trīs gados veiksmīgi koordinēja īpašas atrunas iekļaušanu Eiropas Komisijas regulā, kas ļāva arī turpmāk saglabāt iepriekšējo benzopirēna pieļaujamo līmeni Latvijas šprotēs.

Kā ziņots, šā gada 1.septembrī beigsies trīs gadu pārejas periods, ko EK noteica 2011.gadā, nosakot izmaiņas benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna un krizēna normai.

Pievieno komentāru

Komentāri 3

membrāns

...vai tik nepienāks laiki,kad Brisele noteiks cik šķidru s-ū-d-u es drīkstēšu i-z-d-i-r-s-t pēc "nepareizi"kūpinātas gaļas apēšanas ?!!

pirms 3 gadiem, 2014.07.02 18:09

Fui!

Ar kuru galu Tu ēd?

pirms 3 gadiem, 2014.07.04 18:45

membrāns

kā teica Jelgavā populārais students tālajā 1971gadā,kad studentu ēdnīcas apkopēja viņam jautāja,vai vīņš ar savu rupjo muti maizīti arī ēd :paldies ,mammiņ,man D-I-R-S-Ā divi zobi...

pirms 3 gadiem, 2014.07.05 12:51

Citas ziņas