Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

LLU zinātnieces piedalījušās ekoloģisko biezeņu «Rūdolfs» izstrādē 12

Salīdzinoši īsā laikā savu vietu Latvijas tirgū ir atraduši zīdaiņiem paredzētie augļu un dārzeņu biezenīši «Rūdolfs», kuru izejvielas tiek iegūtas bioloģiskajās saimniecībās. Tie izstrādāti LLU un Latvijas Valsts augļkopības institūtā Dobelē un tikko saņēmuši Latvijas Zinātņu akadēmijas (ZA) apbalvojumu kā viens no 12 pērnā gada zinātniskajiem sasniegumiem valstī. Drīzumā tirgū blakus augļu un ogu biezenīšiem parādīsies arī biezenīši ar gaļu, tostarp lasi, un piena produktiem.

Vislabākie – sīpoliņi

Sadarbība ar ražotājiem un pētījumi LLU sākušies jau 2010. gadā. Pētījums tapis trīs kārtās, sadarbojoties LLU un Latvijas Valsts augļkopības institūta zinātniekiem. Pētījuma pirmā kārta norisinājusies Dobelē Dalijas Segliņas un Anitas Olšteines vadībā, tur notika augļu un ogu biezenīšu izstrāde. Savukārt pētījuma otrā un trešā kārta noritējusi LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātē attiecīgi asociētās profesores Anitas Blijas un docentes Solvitas Kampuses vadībā. A.Blija vadīja dārzeņu biezenīšu izstrādi, savukārt S.Kampuses vadībā tapuši biezenīši ar gaļu un piena produktiem, un plānots, ka tuvākajā laikā tie nonāks tirgū.

Laika posmā no 2010. līdz 2012. gadam Dobelē izstrādāti desmit augļu un ogu biezeņi, kuru sastāvā dažādās kombinācijās ir āboli, plūmes, ķirbji, smiltsērkšķi, mellenes, upenes. Tika pārbaudītas vairāk nekā 20 augļu un ogu šķirnes, analizēti kvalitātes rādītāji un aprēķināta biezeņu enerģētiskā vērtība. Kā stāsta S.Kampuse, piemēram, ābolu biezenīšiem vislabākie izrādījušies vecie labie sīpoliņi un arī šķirne ‘Telesāre’. 

Bioloģiska saimniekošana – dzīvesveids

Dārzeņu biezeņi LLU izstrādāti no 2012. līdz 2013. gadam. «Pirmais, kas mazam bērnam ir vajadzīgs – lai biezenītis būtu no vietējā reģiona izejvielām. Pamatā ņēmām kartupeļus, burkānus un ķirbjus dažādās kombinācijās un arī atsevišķi ziedkāpostus. Biezenīši sastāv no dārzeņiem un ūdens, kas izmantots vārot un tvaicējot. Ne sāls, ne garšas pastiprinātāji klāt likti netika,» stāsta asociētā profesore A.Blija. 

«Mēs tiecāmies uz to, lai izvairītos no kaut kā lieka pievienošanas. Daudziem biezenīšiem ir klāt rīsu vai cita ciete konsistences uzlabošanai. Dārzeņiem neko klāt nelikām, arī augļu biezeņos centāmies atrast variantus, lai būtu pēc iespējas mazāk kaut kas jāpievieno.»

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 5.februāra, «Zemgales Ziņās». Foto: Ruslans Antropovs 

Pievieno komentāru

Komentāri 12

hehe

Pie profesorēm

pirms 3 gadiem, 2015.02.06 10:21

re

Īsti nesaprotu kur te zinātne. Izvārīt biezeni var jebkurš

pirms 3 gadiem, 2015.02.05 14:19

eu

Vai katrs pavārs kas kaut ko izvāra ir zinātnieks ??? Liekas ka LLA tikai tērē nodokļu maksātāju naudu un visai ēdienu gatavošanai ar zinātni nav nekāda sakara

pirms 3 gadiem, 2015.02.05 14:22

hm

Vai katrs pavārs var pateikt precīzu uzturvērtību katram virumam, ko savāra? Gan jau ka tādai produkcijai tas ir stingri noteikts, kam un cik daudz jābūt iekšā..priecātos, ka beidzot kas tāds nāk no savas valsts, nevis dot bērniem importa burciņas..un nevajag uzreiz moralizēt, ka pašiem jāvāra, nevis no burkām jādod, jo ne jau visas mammas sēž mājās bez pārtraukuma pie katla, ja grib kaut kur aizbraukt ar bērnu, tad ir labi, ka var iedot ko gatavu un vēl labāk, ja tas ir pašu ražojums.....

pirms 3 gadiem, 2015.02.05 14:33

ahā

Izrādās ka visa zinātne ir iekļāvusies uzturvērtības noteikšanā . Laikam priekš LLA tā ir liela zinātne , bet pārējā pasaulē to nosaka jebkura pārtikas uzņēmuma tehnologs pēc tabulām un dažām aritmētikas formulām . Pie kam dažu minūšu laikā.

pirms 3 gadiem, 2015.02.06 10:15

rty

Akadēmijā tagad būs arī " biezeņu profesors " , " desu profesors " , " bulciņu profesors " un t.t.

pirms 3 gadiem, 2015.02.06 10:18

ttt

jā jā sāks paši vārīt un tirgot un tad momentāli iesaistīsies visi iespējamie dienesti un apliks ar visiem iespējamajiem apgrūtinājumiem-murgs

pirms 3 gadiem, 2015.02.05 16:03

osis

Laba bilde . Divas profesores izvārījušas vienu zaptes burciņu un nav nemaz priecīgas . Laikam īsti garšīgs nesanāca

pirms 3 gadiem, 2015.02.06 10:20

Uzņēmējdarbība