Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Amerikas policistu klasika – virtuļi

Holivudas filmu radītie stereotipi par to, ka policistu ikdienas uzturs ir eļļā vārīti donati jeb virtuļi, ir pārliecinoši nostiprinājies cilvēku apziņā. Pieņemu, ka tik traki jau nu nav gan, ka visi šīs jomas pārstāvji ASV to vien darītu, kā pusdienās baudītu treknus saldumus.
Nevar noliegt, savs šarms ar glazūru vai pūdercukuru klātajos ripuļos ir. Īpaši, ja izdodas tos nobaudīt svaigus, mīkstus un pufīgus.

Lai gan saldumu gatavošana (tieši – gatavošana, nevis baudīšana) ir mana vājība, īsti labi virtuļi nemaz tik viegli man rokās nedodas. Internetā un pavārgrāmatās figurē milzum daudz recepšu, bet vēl nekad nav izdevies tos pagatavot tādus, kā esmu iztēlojusies. Ļoti iespējams, gaidas par vēlamo rezultātu vienkārši nav īstenojamas realitātē. Ja kādreiz dzīvē izdosies nokļūt ASV, noteikti gribēšu pagaršot tur nopērkamos, lai pārliecinātos par savām iedomām.

Jāatzīst, šoreiz virtuļi sanāca tiešām pufīgi un garšīgi. Apgalvot, ka izcili, gan neņemos. Vienmēr virtuļu receptēs par daudz jūtu rauga klātbūtni (ja recepte ir uz rauga bāzes) un cepamo pulveri (ja sastāvā ir tas). Arī šajā cepamo pulveri pievienoju mazāk, nekā bija teikts receptē. Bet miltus vajadzēja vairāk. Ar šo faktu esmu saskārusies jau vairākās virtuļu receptēs – miltu daudzums norādīts neadekvāts, un mīkla vienkārši sanāk vai nu par šķidru, vai par biezu.

Nepieciešams
• 2 ēd.k. sviesta
• 200 g brūnā cukura
• 2 olas
• 450 g miltu (iespējams, vajadzēs vairāk)
• 4 ēd.k. cepamā pulvera (pārmēru daudz, pilnīgi pietika arī divām)
• 1/2 tējk. sāls
• 1/2 tējk. muskatrieksta
• 1/2 tējk. kanēļa
• 250 ml piena
• Neitrāla eļļa vārīšanai
• Milti darba virsmas apkaisīšanai
• 150 g tumšās šokolādes glazūrai
• Mazliet saldā krējuma un ēd.k. sviesta glazūrai
• Pūdercukurs pārkaisīšanai 

Gatavošana
Sviestu saputo ar cukuru un olām. Samaisa miltus ar cepamo pulveri, sāli, muskatriekstu un kanēli, iejauc sviesta un olu masā. Pielej pienu un samīca gludu mīklu.

Darba virsmu pārkaisa ar miltiem un uz tās izrullē aptuveni divus centimetrus biezu mīklu. Ar glāzi izspiež apļus, vidū ar mazāku glāzi vai formu izspiež caurumu. Noliek virtuļus uz 30 minūtēm atpūsties.

Katliņā līdz 180 grādiem uzkarsē taukvielas un cep virtuļus no abām pusēm zeltaini brūnus. Izņem no eļļas un uz papīra dvieļiem notecina lieko eļļu. Pirms pasniegšanas virtuļus pārkaisa ar pūdercukuru, bet, ja tos vēlas ar glazūru, viens no variantiem ir pārklāt ar kausētu šokolādi. Izkausē katliņā šokolādi, pievienojot saldo krējumu un sviestu. Apsmērē virtuļus ar glazūru un apkaisa ar dekoriem. Šo darbiņu noteikti ar prieku paveiks bērni, jo te var ļaut vaļu fantāzijai.


Foto: Agnese Leiburga

Pievieno komentāru

Receptes