Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Izmēģini tradicionālās zviedru gaļas bumbiņas, kas tā garšo Karlsonam!

Latvijā šobrīd tik populārās Zviedrijas tradicionālās gaļas bumbiņas būtībā ir līdzīgas pie mums zināmajām kotletēm un tefteļiem, jo arī gatavotas no maltās gaļas.

Zviedrijā viens no tradicionālajiem un zviedru virtuvēs bieži gatavotajiem ēdieniem ir gaļas bumbiņas (köttbullar), kas visbiežāk tiek ceptas uz pannas vai cepeškrāsnī un pasniegtas ar kartupeļu biezputru un brūkleņu mērci. Tās gatavo arī kā uzkodas.

“Turklāt gaļas bumbiņas var pagatavot dažādos veidos, variējot ar garšvielām un tā iegūstot atšķirīgu garšu. Pamata garšvielas Zviedrijas tradicionālajām gaļas bumbiņām ir sāls un maltie pipari, bet malto gaļu var izvēlēties gan viena veida – cūkgaļu, jēra gaļu, vistas gaļu – vai atkarībā no saderības veidot jauktās gaļas bumbiņas. Brūkleņu mērci var pagatavot, viegli savārot brūklenes, vai izmantot brūkleņu ievārījumu. Līdzīgi kā Latvijā bērni ir iecienījuši frikadeles un kotletes, tā bērni Zviedrijā labprāt ēd tradicionālās gaļas bumbiņas. Ne velti tās ļoti garšo arī zviedru iemīļotās rakstnieces Astridas Lindgrēnes populārajam varonim Karlsonam, kurš dzīvo uz jumta. Zviedrijā tiek uzskatīts, ka gaļas bumbiņu recepti no Osmaņu impērijas atveda karalis Kārlis XII (1682–1718),” tā AS “Santa Maria” mārketinga vadītāja Baltijas valstīs Inga Auziņa.


Gaļas bumbiņas

4 porcijas

Laiks: 30 minūtes

Klasiskas un ātri pagatavojamas gaļas bumbiņas garšos visai ģimenei. Pasniedz ar kartupeļu biezputru un brūkleņu mērci.


Sastāvdaļas.

2 šķipsnas maltu melno piparu

0,5 dl rīvmaizes

1 dl piena

500 g jauktas maltās gaļas

1 dzeltenais sīpols

1 ola

2 tējk. sāls

2 ēd.k. sviesta vai margarīna cepšanai


Pagatavošana.

1. Samaisiet rīvmaizi ar pienu, atstājiet iesūkties uz piecām minūtēm.

2. Smalki sasmalciniet sīpolu un samaisiet ar malto gaļu, olu, sāli un melnajiem pipariem. Ielejiet rīvmaizes maisījumā un samaisiet līdz viendabīgai masai.

3. Izveidojiet no maltās gaļas vienāda izmēra apaļas bumbiņas.

4. Apcepiet gaļas bumbiņas sviestā uz vidējas uguns piecas desmit minūtes.


Vistas gaļas bumbiņas

4 porcijas

Laiks: 30 minūtes

Pagatavojiet vistas gaļas bumbiņas tradicionālo cūkgaļas kotlešu vietā!


Sastāvdaļas

2 ēd.k. rīvmaizes

100 ml krējuma

1 sīpols

500 g maltas vistas gaļas

1 ola

1 tējk. sāls

2 šķipsnas “Santa Maria” smaržīgo piparu

2 šķipsnas maltu melno piparu, 39 g

2 ēd.k. sviesta


Pagatavošana.

1. Bļodā sajauciet rīvmaizi ar krējumu un ļaujiet tai pastāvēt piecas minūtes.
2. Smalki sagrieziet sīpolu.
3. Rīvmaizes un krējuma maisījumam pievienojiet sīpolu, maltu vistas gaļu, olu un garšvielas un labi samaisiet. Izveidojiet gaļas bumbiņas.
4. Uzkarsējiet pannā sviestu un cepiet gaļas bumbiņas, līdz tās ir gatavas – aptuveni septiņas minūtes.



Publicitātes foto

Pievieno komentāru

Receptes