Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Kā mainījusies Latvijas virtuve simt gados? Cēzara vistas salātu recepte

Simt gados ne tikai mainījusies Latvija, bet arī valstī pieejamie produkti, receptes, ēšanas kultūra. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas šis process noticis īpaši strauji, ko veicinājusi brīvā ekonomika, jaunās iespējas ceļot, gūt studiju, darba pieredzi ārzemēs, turienes ģimenēs un restorānos, kā arī pie mums dzīvot un gatavot visdažādāko pasaules valstu pārstāvjiem.

“Svinot Latvijas simtgadi, tiek rīkotas gan dažādas svinīgas pusdienas pasākumos, gan klāti galdi šaurākā ģimenes lokā. Ja palūkojamies, kas tiek likts uz galda, tad daudzu produktu Latvijā nebija ne tikai pirms simt gadiem, bet vēl pat pirms dažiem gadiem. Brīvā ekonomika Latvijā veicinājusi, ka salīdzinoši īsā laikā vietējie patērētāji strauji ir bagātinājuši savu ēdienkarti ar dažādiem dārzeņiem, augļiem, garšvielām, kurus pazīst visā pasaulē. Jā vēl pirms 30 gadiem garšvielas bija deficīts, katrā Latvijas virtuvē ēdienu pamatā bagātināja ar sāli, viena veida pipariem un lauru lapām, tad šodien ir pieejamas desmitiem dažādu garšvielu – baziliks, karijs, rozmarīns, timiāns, safrāns un citas. Garšvielu un citu jaunu produktu pieejamības dēļ īpaši populāra kļuvusi Vidusjūras virtuve, tāpat savu vietu atradusi Āzijas, Indijas, Meksikas un Dienvidamerikas virtuve. Izejvielas ir plaši pieejamas, receptes vairs nepārraksta ar roku, atstājot nākamajai paaudzei, bet gan meklē internetā,” izmaiņas Latvijas virtuvē komentē AS “Santa Maria” mārketinga vadītāja Baltijas valstīs Inga Auziņa.

Internetā ēst gatavotāji šogad visvairāk meklē, kā pagatavot Cēzara salātus ar grilētu vistu un parmezānu, liecina uzņēmuma mājaslapas pārskats. Salīdzinājumam Inga Auziņa atgādina, ka šos pasaulē tik populāros salātus Latvija iepazina salīdzinoši nesen, jo nebija pieejami romiešu salāti, parmezāna siers, kokteiļtomāti, baltvīna etiķis, attiecīgās garšvielas.

Tāpat meklējumos internetā pieprasīta ir “Tom Kha” zupa, kas iecienīta Āzijas reģionā, un arī tās pagatavošanai nepieciešami agrāk nepieejami produkti. Ne mazāk populārs ir Meksikas virtuvei raksturīgais un ātri pagatavojamais tako ar malto gaļu. “Dienas ritms ir straujš, un redzam, ka saimnieces vēlas gatavot ātri, garšīgi un reizē meklē jaunas receptes, lai dažādotu ikdienas maltīti. Cik dažādi esam mēs, tā atšķiras arī vajadzības ēst gatavošanā, bet iespējas šajā jomā Latvijā kļuvušas tik plašas kā nekad agrāk!” pieredzē dalās I.Auziņa.


Cēzara salāti ar grilētu vistu un parmezānu

4 porcijas

Gardi salāti, kuru pagatavošanu iedvesmojuši klasiskie Cēzara salāti. Salāti papildināti ar grilētu vistu, parmezānu un brīnišķīgu mērci.

Mērcei

1.5 tējk. barbekjū garšvielas ar ķiplokiem un garšaugiem

2 gab. olas dzeltenums

1.5 ēd.k. dižonas sinepes

1.5 ēd.k. baltvīna etiķis

1 dl olīveļļa

0.5 dl cepamā eļļa

2 gab. anšovi

1.5 dl rīvēts parmezāns


Vistas salātiem

1 pac.“Santa Maria BBQ Marinade for Chicken”

500 g vistas filejas

1 iep. romiešu salātu

0,5 gab. gurķa

250 g kokteiļtomāti

parmezāns servēšanai

Pagatavošana:

Ielieciet vistas fileju plastmasas maisiņā. Ielejiet marinādi un marinējiet vismaz 1 stundu.

Gatavojiet bārbekjū vistas fileju uz vidējas uguns aptuveni trīs minūtes no katras puses.

Samaisiet olu dzeltenumus, Dižonas sinepes un baltvīna etiķi mērcē. Izmantojiet virtuves kombainu vai rokas blenderi. Uzmanīgi samaisiet olīveļļu un cepamo eļļu. Pievienojiet anšovus, barbekjū garšvielas un parmezāna sieru.

Sagrieziet uz pusēm kokteiļtomātus un sagrieziet stienīšos gurķi. Samaisiet salātus, gurķi un tomātus ar mērci un pa virsu uzrīvējiet parmezānu.

Pasniedziet salātus ar grilētu vistu.

Lai labi garšo!


Publicitātes foto

Pievieno komentāru

Receptes