Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Sēnes, kabači un ķirbji: ieteikumi rudens ēdienkartei

Rudens ir laiks, kad kāds izbauda lapu krāsainās pārvērtības un silto laiku, bet cits priecājas par pašmāju labumiem – rudens ogām un augļiem, dārzeņiem un sēnēm. Arī garšas ekspertei un “Rimi” gardēdei Signei Meirānei šis ir mīļākais gadalaiks, jo tas ir arī ražas laiks. Lai neapmaldītos bagātā rudens velšu piedāvājumā, Signe Meirāne dalās ar padomiem un ieteikumiem, ko šajā gadalaikā likt galdā.

“Laikam lielākais dārgums mums, latviešiem, šajā sezonā ir sēņošana. Tā ir meditācija, atpūta, tās ir arī sacensības, kurās uzvar tas, kurš nostaigājis visgarākās distances vai salasījis visvairāk baraviku. Lai gan baravikas ir meža karalienes, mēs bieži vien aizmirstam par citām sēnēm, kas vēl ir pa ceļam, piemēram, bērzlapēm. Tās ir lieliskas, gan saceptas karbonādēs, gan mērcēs vai salātos kopā ar lēcām vai pupiņām. Tāpat nevajag aizmirst arī gailenes. Nekas nav labāks par gaileņu sacepumu ar kartupeļiem, tās iederas salātos ar grūbām, kišā, mērcēs, un sarakstu vēl varētu turpināt…” stāsta Signe.

Rudens nav iedomājams arī bez ķirbjiem, burkāniem, pastinakiem, puraviem, kabačiem, kā arī bietēm. Tie visi paver plašas iespējas dažādiem garšu eksperimentiem, sākot no pikantām uzkodām līdz kūkām un marinējumiem. Lai gan burkāni vēl arvien lielākoties ir vienā – oranžā – krāsā, pa retam tomēr parādās arī krāsainie – violeti, rozā, balti un dzelteni. Kad tas tā notiek, tie jāsteidz nobaudīt, jo tos ilgi nevar uzglabāt un ziemā to vairs nebūs. Savukārt oranžos burkānus jāēd salātos, biezzupās, jācep slavenā burkānkūka, jāmarinē ar ingveru un ķiplokiem.

Lieliska rudens velte ir kabači. “Ēd tos svaigus kopā ar pēdējiem gurķiem, kazas piena sieru un riekstiem, sacep kabaču pankūkas, uztaisi īstenu franču gratinu tikai no kabačiem vai slaveno ratatuju. Un neaizmirsti, ka vēl ir arī bietes! Sagrieztas plānās šķēlēs, tās ideāli derēs ar kaņepju sēklām, kazas piena sieru un salātlapām,” Signe rosina nogaršot.

Ieteikumi:

• Lai gan sēnes jāēd pēc iespējas svaigākas, tās var arī sasaldēt. Gailenes labāk pirms tam apcept sviestā un tad saldēt, pilnībā atdzesētas, bet baravikas pietiek sagriezt šķēlēs un sasaldēt svaigas.
• Sēnes var arī sālīt, bet tad jāķeras klāt omes receptēm.
• Baravikas būs lieliskas arī kaltētas, tieši tāpat kā gailenes.
• Lai ķirbi ziemai saglabātu ne tikai svaigu, bet jau sagatavotu, ideāli ir to vai nu tvaicēt, vai arī sacept krāsnī kopā ar kanēli un pavisam nedaudz cukura, sablenderēt un sasaldēt. Pirms saldēšanas tas pilnībā jāatdzesē. Izmanto tikai miltainus ķirbjus, piemēram, riekstu vai sviesta. Un, ja pirmā versija var derēt pie visa, tad otrā perfekti derēs kā pamats ķirbju pankūkām, kā piedeva putrām un smūtijiem. Var gatavot arī bez cukura, tikai ar kanēli, kardamonu un ingveru.
• Iespējams uzvārīt arī kabaču džemu ar rozmarīnu vai timiānu. Ziemā tas ideāli derēs pie siera, cepeša vai kā dāvana.
• No kabačiem sanāk lieliski saldie un sāļie mafini, kā arī pasakainas kūkas ar šokolādi.
• Kabači ir ideāli arī mazsālīti, tieši tāpat kā gurķi.
• Intensīvāka garša un mazāk ūdeņainas bietes būs, ja krāsnī tās tiks ceptas ar visu mizu. Atkarībā no bietes izmēra, tas prasa vienu divas stundas, bet pēc tam mizas viegli nolobās, un bietes ir ļoti saldeni intensīvas savā garšā.
• Nebaidieties bietes pievienot salātiem, braunijam vai uzcept biešu šokolādes kūku ar baltās šokolādes krēmu, tās ideāli der salātos ar avenēm.

Foto: pixabay.com

Pievieno komentāru

Receptes