Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Gluži kā Mozelē, Jelgavā – savs vīnadārzs 20

«Pie visa vainīga ir tā vīnoga pie virtuves loga. Man bija sešpadsmit gadu, kad es izdomāju, ka nav īsti normāli, ka stāds visu laiku ražo milzum daudz ogu, bet tās vai nu nokrīt, vai apēd putni,» par ideju radīt vīnu stāsta jelgavnieks Mārtiņš Vēbers. Tagad viņam ir 25 gadi, deviņu gadu pieredze vīna darīšanā un sasniegts tāds rezultāts, lai to godam dotu pagaršot arī citiem. Tādēļ nokārtotas visas nepieciešamās atļaujas vīna ražošanai un tirgošanai.

Mārtiņam īpaši nepatīk, ja viņa ražoto dzērienu dēvē par mājas vīnu – tieši tā iemesla dēļ, ka tas liek cilvēkiem izdarīt secinājumus par tā kvalitāti jau pirms nobaudīšanas. Nereti mājās darītais asociējas ar biezu, saldu, stipru, nedaudz pēc rauga garšojošu dzērienu. Pats Mārtiņš iecienījis sausākus vīnus un tādus arī mēģina radīt, atvaļinājumos labprāt apmeklējot vīna darītavas Eiropas valstīs un nobaudot turienes vīnus. «Pašam pie ēdiena vakariņās atkorķējot pudeli, pusē no reizēm būs manis paša radītais vīns,» spriež vīndaris.

Spītējot laikapstākļu kaprīzēm

Lai gan vīnogu šķirnes Latvijā nu jau selekcionētas daudz un dažādas, turklāt vairāk piemērotas mūsu klimatam, vienalga ieraudzīt Jelgavas privātmāju rajonā vīnogu stādījumus šķiet neierasti. Mārtiņš atzīst: «Šā gada ziema bija ļoti skarba vīnogu dēstiem. Daudzi jaunie stādījumi izsala, un nācās stādīt atkal. Faktiski tikai viena rinda normāli izdzīvoja. Draugs nāca palīgā, sedzām visas vīnogas, naktīs kurinājām ugunskurus, bet tas neko īpaši nedeva. Arī vasara varēja būt nedaudz garāka, lai ogas labāk nogatavotos.»

Tomēr, pat par spīti ne pārāk labvēlīgajiem laikapstākļiem, Vēberu ģimenes dārzā greznojas skaisti vīnogu ķekari. Pats ogu audzētājs gan pielabo: «Labāk būtu, ja vīnam paredzētās ogas būtu mazākas – šajās ir par daudz ūdens pēdējās nedēļās valdošā lietainā laika dēļ.» Vīnogu dēsti stādījumiem izvēlēti, vispirms pagaršojot vīnu, kas radīts no tām. Mārtiņa dārzā augošās vīnogas ir no populārā Latvijas selekcionāra Paula Sukatnieka radītājām šķirnēm.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 28. augusta, «Zemgales Ziņās». Foto: Agnese Leiburga

Pievieno komentāru

Komentāri 20

anna

Forši! Un kur var nopirkt? Kur tas vispār atrodas?Varētu aizbraukt apskatīt

pirms 3 gadiem, 2014.08.28 09:30

Aivaronkulis no centra

Domājas, ka jābrauc uz Ārāju ielu Jelgavā !

pirms 3 gadiem, 2014.08.28 09:57

koko

Ieskaties šeit:
https://lv-lv.facebook.com/VeberuGimenesVins

pirms 3 gadiem, 2014.08.28 10:03

Nezinīte

Cik puisim stādu ir? Cik l saražo vīnu?cik liels vīna dārzs?Un vispār.....

pirms 3 gadiem, 2014.08.28 18:53

Hmm

Njā....gribētos plašāku info, raksts stipri pa īsu, sakārdina tik un liek lasīt "ziņās" :) Nu nav man ziņu, slinkums iet pakaļ

pirms 3 gadiem, 2014.08.28 20:53

?

Paskataties to linku, tas ir uz viņu feisbuka lapu

pirms 3 gadiem, 2014.08.28 21:53

s

Feisbuka lapā nekā prātīga nav, ne cenas, ne veidi nekā. Tad es tā arī nesaprtau - tas ir vīnogu vīns ja?

pirms 3 gadiem, 2014.08.29 15:54

Mārtiņš

Sveicināti un paldies par izrādīto interesi!
Cenas vēl nav norādītas, jo vīns ir nogatavināšanas stadijā, kad tas tiks sapildīts, tiks padota plašāka informācija par gatavo produkciju un cenām.
Sortimentā ietilpst gan vīnogu, gan ogu un augļu vīni: ābolu, cidoniju, rabarberu, ķiršu u.c., būs arī karstvīns, tuvākie vīni gaidāmi ap rudens vidu.
Ģimenes vīna dārzs nav pārāk liels, šobrīd ir ap 200 stādu.

pirms 3 gadiem, 2014.08.29 19:01

Jelgavniece

Mums Jelgavā dārzā arī ilgus gadus auga vīnogas, labi auga, daudz ražoja, garšīgas bija. Bet tad pirms vairākiem gadiem sāka slimot ar pelēko puvi, ar miltrasu.... Un tad izzinot no LV audzētājiem, kāda ķīmija jāgāž lai neslimotu, atteicāmies no šī auga.

pirms 3 gadiem, 2014.09.03 14:53

Mārtiņš

Tā nu gan nav taisnība, var jau miglot ar visu ko, bet ja pavasarī, pirms pumpuru plaukšanas nomiglo ar bordo mikstūru (ko starpcitu arī lieto visi eko un bio audzētāji) un pāris reižu augšanas laikā ( ja mitrs, lietains laiks), problēmam nav jābūt.
Parasti problēmas vīnogām sākas, ja tās ir pārslogotas/pāraugušas ar zaļo masu, raža un dzinumi ir jānormē, katru gadu jāapgriež 90% no koka, tad, pie sausas vasaras, iztiks arī bez miglošanas :)

pirms 3 gadiem, 2014.09.04 10:45

Citas ziņas