Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Jelgavniece visu Latviju pārsteigs ar 1937.gada recepti 1

Otro gadu pēc kārtas pavārs, optimists un kaislīgs Latvijas lauku patriots Mārtiņš Sirmais aicināja meistarus no visām valsts malām piedalīties sacensībā par labākās lauku tortes radīšanu. Skatītāji rezultātu varēs redzēt svētdien pulksten 10 LNT. Par uzvaru konkursā «Latvijas lauku torte 2012» cīnījās 19 lielas, gardas, skaistas un kruzuļainas tortes no brīvi augušu vistu olām un īsta lauku krējuma un sviesta. Ārpus konkursa startēja jelgavniece Ilze Miezīte.

Saldos meistardarbus divās kārtās vērtēja profesionāla žūrija, kura ņēma vērā gan tortes noformējumu, gan garšu. Kompetento žūriju veidoja konkursa patrons M.Sirmais, Liene Tomsone jeb Lapsa - konditorejas «Kūkotava» līdzīpašniece un raidījuma «Lapsa virtuvē» vadītāja, pieredzējušais šefpavārs Ēriks Dreibants, kā arī Signe Šēnfelde - kulinārijas un vīna pētniece un žurnāliste, informē konkursa rīkotāji.«Latvijā cep vienkārši fantastiskas tortes! Šogad tas atkal pierādījās. Un to, ka cilvēku atsaucība būs tik ļoti liela, mēs nemaz negaidījām,» stāsta Latvijas lauku fanāts M.Sirmais.Skarbākais žūrijas loceklis Ē.Dreibands, atskatoties uz konkursu un dalībnieku vērtēšanu, uzsver to, cik svarīga ir lauku tortes tradīciju pārmantojamība: «Mēs esam aizmirsuši to, kā garšo īsts sviests un kādā krāsā ir lauku olas, bet šīs lauku garšas un smaržas, tieši tās veido lauku tortes atpazīstamību. Tā ir tā unikālā lauku tortes būtība, kas jāsaglabā.»Ārpus kārtas lielajos kūku svētkos klātienē varēja nobaudīt vēl kādu īpašu torti – Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas direktores vietnieces I.Miezītes cepto piena torti. Tās recepte ģimenē ir jau no 1937.gada. I.Miezīte to mantojusi no savas krustmātes, bet tālāk recepte tiks nodota mantojumā mazmeitai Simonai. Īpašās piena tortes garšas pamata buķeti veido piens, vanilīns un veselas 15 smalkas mīklas kārtiņas. Ilze stāsta: «Lai gan konkursā nepiedalījos, jūtos laimīga būt par daļu no šiem kūku svētkiem, kur valdīja mājīguma, latviskuma gars un draudzība. Tas bija ļoti iedvesmojoši.» Vēl I.Miezītei esot liels prieks par to, ka starp daudzajām dāmām konkursā piedalījies arī jauns puisis, un viņa arī citiem puišiem novēl būt uzņēmīgiem un piedalīties konkursā nākamgad.Šodienas laikraksta «Zemgales Ziņas» numurā rubrikā «Nedēļas recepte» I.Miezīte iepazīstina lasītājus ar savas ģimenes recepti un arī biskvīta tortes ar rabarberu biezeni recepti.

Pievieno komentāru

Komentāri 1

Jelgava