Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

LLU zinātnieki atklāj, kā uzlabot putnu gaļas kvalitāti ar skuju ekstrakvielām 3

Putnu produktivitāti, kā arī broilercāļu gaļas un olu kvalitāti būtiski uzlabo jauno skuju ekstraktus saturošo produktu lietošana putnu ēdināšanā, noskaidrots divu Latvijas zinātnisko institūtu realizētajā ERAF projektā.

Projektā, kuru īsteno LLU Biotehnoloģijas un veterinārmedicības zinātniskā institūta Sigra un Latvijas valsts Mežzinātnes institūta Silava zinātnieki, vairāku gadu gaitā veikti pētījumi par dabīgo bioloģiski aktīvo vielu ekstrakciju no skujām un to izmantošanu broilercāļu un dējējvistu barības sastāvos, pastāstīja projekta darba grupas pārstāve bioloģijas zinātņu doktore Īra Irēna Vītiņa.«Noskaidrots, ka šo jauno skuju ekstraktus saturošo produktu pielietošana putnu ēdināšanā palielina to produktivitāti un būtiski uzlabo broilercāļu gaļas un olu kvalitāti,» sacīja Ī. I. Vītiņa. Viņa skaidroja, ka broilercāļu gaļā un olās palielinās skuju ekstraktproduktos esošās dabīgās bioloģiski aktīvās vielas, īpaši Omega–3 grupas taukskābes, karotinoīdi, C un E vitamīni, bet samazinās holesterīna līmenis, salīdzinot ar tradicionāli ražoto putnu gaļas un olu sastāvu. «Šādu skuju dabīgo bioloģiski aktīvo vielu saturošo – tas ir, inovatīva sastāva - putnkopības produktu izmantošana uzturā kavē cilvēku organismā riska faktorus, kas izraisa dažādas slimības,» uzsvēra zinātniece.Mežistrādes procesā cirsmās paliek vairāki tūkstoši – līdz pat 250 tūkstošiem - tonnu neizmantotas egļu un priežu skujas, kas satur cilvēku un putnu organismam nepieciešamās dabīgās bioloģiski aktīvās vielas – hlorofilīnu, taukskābes vitamīnus, minerālvielas, polisterolu un poliprenolus, skaidroja bioloģijas zinātņu doktore Īra Irēna Vītiņa. Kokšķiedras saturs skujās kavē tajās esošo bioloģiski aktīvo vielu izmantošanu putnu organismā,  piepilda pētniece.

Pievieno komentāru

Komentāri 3

puika

Šī ir baigi labā štelle, redzēju to vienu cāli......tītara lielumā, divreiz lielāks par parasto cāli, un gaļa tiešām garšīga!:)

pirms 6 gadiem, 2012.11.27 22:15

Jelgava