Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

LLU viesojas pārtikas zinātnieku grupa no Vāgeningenas

Turpinot zinātnes izpētes braucienu Baltijas reģionā, šodien LLU viesojās 24 zinātnieku grupa no Vāgeningenas Universitātes Nīderlandē.

Nīderlandes zinātnieki galvenokārt interesējās par LLU pētījumiem, kas saistīti ar antioksidantu dinamiku miežu pārstrādes procesos, dažādu kaltēšanas veidu ietekmi uz diļļu un dzērveņu kvalitāti, šķidruma hromatogrāfijas metodēm un dažādiem ekonomiskiem aspektiem. Savukārt nīderlandieši iepazīstināja ar saviem pētījumu virzieniem, kas saistīti ar kviešu glutēnu, kartupeļu pārstrādes produktu kvalitāti, laktozes pārstrādi un iesala ražošanas procesu izpēti.Projekta laikā tiek veikti pētījumi, kas saistīti ar izejvielu izpēti, jaunu produktu izveidi, kuros ir bioloģiski aktīvas vielas, meklēti risinājumi jaunu iepakojuma materiālu izmantošanai. Līdzīgi pētījumu virzieni ir aktuāli arī citviet pasaulē, tāpēc pētniekiem īpaši aktuāli un interesanti ir uzzināt par katras valsts jaunākajiem pētījumiem šajās jomās.Vāgeningenas Universitātes profesors Remko Boms norāda, ka Somijā zinātnes attīstības process norisinājies jau ilgus gadus, tāpēc zinātnei šajā valstī ir spēcīgas saknes. Savukārt Baltijas valstīs zinātne piedzīvojusi strauju izaugsmi tikai pēdējos gados. «Latvija pašlaik ir ļoti labā izaugsmes pozīcijā, ir ieguldīti līdzekļi tehnoloģiskās bāzes pilnveidei. Ja šāds attīstības ceļš tiks turpināts, domāju, ka pēc pieciem desmit gadiem Latvija zinātnes jomā panāks Eiropas attīstītākās valstis,» uzskata holandiešu profesors.Kā vērtē Eiropas Sociālā fonda līdzfinansētā projekta «Pārtikas nozares zinātniski pētnieciskās grupas izveide» vadītāja Evita Straumīte, šādas savstarpējās pieredzes apmaiņas ir nozīmīgas ikvienai iesaistītajai pusei. «Tā ir iespēja gan parādīt sevi, iepazīstināt ar mūsu pētījumu virzieniem un galvenajiem rezultātiem, ko esam ieguvuši, gan uzzināt par aktualitātēm citās valstīs. Mēs visi strādājam ar līdzīgām modernām metodēm, laboratoriskām iekārtām, un tomēr pētījumu specifika bieži vien atšķiras,» tā E.Straumīte.Viesiem tika sniegta iespēja ieskatīties arī LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes laboratorijās, informē projekta koordinatore publicitātes jautājumos Ligita Lapiņa.Piebilstams, ka Nīderlandes zinātnieku grupa no Vāgeningenas Universitātes šā gada maijā ir devusies divu nedēļu ilgā izpētes vizītē Baltijas reģionā. Pētnieki līdz šim jau iepazinušies ar pētnieciskajiem institūtiem Somijā un Igaunijā, bet izpētes braucienu noslēgs ar vizīti Lietuvā.

Pievieno komentāru

Vietējās ziņas