Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Trīs aukstās zupas – klasiski, viegli, garšīgi

Silta vasara nemaz nav iedomājama bez aukstās zupas baudīšanas. Kāpēc gan to nepaņemt uz pikniku vai izbraucienu draugu lokā. Sapildīta burkās vai katliņos un ievietota aukstumsomā, tā noteikti ir paņemama līdzi. Ja nav aukstumsomas, var izlīdzēties ar ledus gabaliņiem, kas ievietoti maisiņā un ielikti blakus zupas burkām. Mūsu gatavotā zupa bija vēsa, pat visu dienu nostāvējusi laukā siltā vasaras dienā. Dažādībai var pagatavot trīs klasiskas aukstās zupas.

Baltā

4–5 īsie gurķi

litrs kefīra

tējkarote mārrutku

pamatīgs saišķis ar zaļumiem (pēc izvēles – dilles, lociņi, var arī pievienot pētersīļus un citus garšaugus)

sāls

pipari

1–2 ķiploka daiviņas

pēc vēlēšanās

sauja lobītu, apceptu garneļu

Gurķus sagriež smalkos kubiņos, sakapā zaļumus, spiedē izspiež ķiploku. Visas sastāvdaļas liek bļodā un samaisa. Ja zupa šķiet par biezu, var pievienot nedaudz vārīta, atdzesēta ūdens, ja par šķidru – pāris ēdamkarotes krējuma. Liek ledusskapī ievilkties. Ja garšo garneles, zupai īpašu “odziņu” piedos, ja pirms pasniegšanas bļodiņā nedaudz pieliks šīs jūras veltes.

Biešu

4 īsie gurķi

burciņa marinētu biešu

litrs kefīra

tējkarote mārrutku

tējkarote sinepju

saišķis zaļumu

sāls

pipari

pāris vārītas olas dekorēšanai

Sagriež gurķus, sakapā zaļumus, liek visas sastāvdaļas bļodā. Pagaršo, vai nevajag pievienot vēl garšvielas. Ievieto ledusskapī ievilkties.

Gaspačo

3 īsie gurķi

sīpols

2 paprikas

2–3 daiviņas ķiploka

8 vidēji tomāti

2 šķēles baltmaizes

aptuveni litrs ūdens

dažas ēdamkarotes balzamiko etiķa

dažas ēdamkarotes olīveļļas

sāls

pipari

Tomātiem krusteniski iegriež mizu un noblanšē. Nomizo un sagriež gabaliņos. Sagriež gurķus, sīpolu, ķiplokus, papriku, saplucina gabaliņos baltmaizi. Visus dārzeņus un maizi sablendē. Pievieno olīveļļu, sāli, piparus un balzamiko etiķi. Pamazām pielej ūdeni, veidojot zupu sev tīkamajā biezumā. Ja nepieciešams, pievieno vēl garšvielas. Liek ledusskapī ievilkties. Pasniedz, dekorējot ar kubiņos sagrieztiem dārzeņiem un/vai plānās strēmelēs saplucinātu vītinātu gaļu.

Foto: no arhīva

Pievieno komentāru

Dzīvesstils