Pirms gadiem divdesmit
toreizējā Jelgavas rajonā notika jauniešu talantu priekšnesumu
konkurss, un tajā uzvarēja jauka, gudra meitene no Kalnciema
vidusskolas. Viņa iznāca komisijas priekšā un ēda sliekas.
Sarunā pēc divdesmit gadiem tā pati persona, kas tagad ir ķīmiķe
un mācību spēks augstskolā, atzina, ka nekad agrāk un arī vēlāk
sliekas nav ēdusi. Bet toreiz ar draugiem viņa esot saderējusi, ka
to izdarīs, un galu galā ieguva konkursa galveno balvu –
braucienu uz atrakciju parku Somijā.
Daudziem vēl joprojām šķiet dīvaini un pat šokējoši, ka varētu ēst sliekas, taču tieši sliekas kā jauns olbaltumvielu avots pārtikai tiek izzināts LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes docentes un vadošās pētnieces Ilgas Gedrovicas trīs gadu ilgā pētījumā, kas noslēdzās decembrī un saņēma Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības fonda naudu un tika iezīmēts kā atbalsts jauno zinātnieku pēcdoktorantūras studijām.
– Pirms runāt par kukaiņiem un sliekām, lūdzu, pastāstiet, kā kļuvāt par zinātnieci?
Zinātnieks savā būtībā ir ļoti zinātkārs cilvēks. Mūžīgais Kāpēcītis. Man zinātnieces darbs ir tas, ar ko savus “kāpēc?” varu apmierināt. Par to, ka es izvēlējos pārtikas zinātni, varu pateikties tēvam veterinārārstam Antonam Suharevskim. 1996. gadā viņš no Dzelzavas, kur tolaik dzīvojām, atveda uz savu studenta gadu jaunības pilsētu Jelgavu, kur ieteica mācīties Pārtikas tehnoloģijas fakultātē. Sākotnēji nebiju par to priecīga. Jelgava jau tāds mazs ciematiņš. Tikai Rīga! Taču pēc tam sekoja skaistie studiju gadi, un es Jelgavu iemīlēju. Ieguvusi bakalauru pārtikas zinātnē, maģistrantūrā aizgāju uz Ekonomikas fakultāti, kas tolaik bija populāra izvēle un vedināja uz domām par uzņēmējdarbību pārtikas ražošanā. Ekonomistos es sapratu, ka mans īstais aicinājums tomēr ir pārtikas zinātne. Dziļa cieņa un pateicība manai doktorantūras zinātniskajai vadītājai Dainai Kārkliņai. Lai arī biju aktīva, enerģiska meitene vairākās jomās, viņa lika man noticēt, ka es varu ko vairāk tieši zinātnē. 2012. gadā, kad biju aizstāvējusi promocijas darbu un ieguvusi doktora grādu, es arī sāku vadīt nodarbības studentiem Pārtikas tehnoloģijas fakultātē.
Jau studējot doktorantūrā, man likās nepieņemami, ka vērtīgās atziņas, ko iegūst zinātnieki, bieži vien paliek turpat akadēmiskajā vidē. Biju pietiekami drosmīga, lai aizsāktu sadarbību ar uzņēmējiem, kam mani pētījumi likās interesanti.
Foto: Ruslans Antropovs; Visu interviju lasiet 21.janvāra “Zemgales Ziņās”
Eiropas vērtības?
Tā vietā lai Latvijā audzētu labību, kartupeļus u.c. tradicioālas kulturas tiek vākta un sapūdēta kukurūza, mērķtiecīgi apmaksāta prusaku un citu mošķu ēšanas propaganda vai nākošais solis būs vislatvijas zvirbuļu ķeršanas talka kā tas savulaik bija humveibīnu Ķīnā?
pirms mēneša, 2021.01.23 09:38Zinātājs
Kartupeļi nav tradicionālā kultūra. Tie ir ievazāti Eiropā no cita kontinenta.
pirms mēneša, 2021.01.23 12:34cilvēks
Zinātājam - tad jau jāgrauž vārīti rāceņi, vai kā tagad moderni teikt - kāļi. Un vispār jau paiet kaut kāds laika gabals un ievazātais kļūst tradicionāls. Šašliks taču ir tradicionāls latvju ēdiens šobrīd. Gan jau arī prusaks būs
pirms mēneša, 2021.01.23 13:30xxx
Pati ari ed
pirms mēneša, 2021.01.23 10:39zx
Marasms pieaug... Skaistu dienu VISIEM!
pirms mēneša, 2021.01.23 11:43Tā
Liela problēma Latvijā ir invazīvie kailgliemeži.LLU varēja pētīt kā ar tiem cīnīties.Sliekas atstāsim putniem.
pirms mēneša, 2021.01.23 12:53cilvēks
gan jau arī no tiem var izspiest olbaltumvielas un kādu tauku pikuci. Jāpagaida, kamēr savairosies.
pirms mēneša, 2021.01.23 13:35Anna Zirniene-Linsēkla
Latvijā reklamē prusakus ? mūsu valsts vienmēr ir bijusi un būs labas pārtikas izejvielu ražotāja , mums prusakus un blaktis nevajadzētu reklamēt, bērnus arī nevajadzēyu baidīt?
pirms mēneša, 2021.01.23 12:58cilvēks
bērnus vajag audzināt tā, lai nebaidās no katra sīkuma. Bet nu jā, cūka ir garšīgāka par mušas kāpuru. Tomēr vēžus krabjus un garneles mēs ēdam, lai arī tie paši zirnekļi tie vien ir. Un nēģis ir tuvāk tārpam nekā zivij.
pirms mēneša, 2021.01.23 13:34cilvēkam
Bērnus gan pratīšu audzināt bez taviem pārgudrajiem padomiem.
pirms mēneša, 2021.01.23 14:31cilvēks
neviens no mums to neprot. Tie, kuri prot, nesēž zz.lv un neraksta komentārus. Ir citas prioritātes.
pirms mēneša, 2021.01.23 15:40egle1
un vēl saka, ka vegāni galvā tērēti, kad es pateicu, ka neēdu gaļu. Nē, nu ēdiet, ja cilvēks ēdīs prusakus, vismaz uz tiem nevajadzēs pūst visādas indes. Kolorādo vaboles arī varētu apgūt...Es palikšu pie saviem āboliem un citiem lakstiem.
pirms mēneša, 2021.01.23 14:34cilvēks
ābolos mēdz būt tārpi. paslēpušies. Kāpostos starp lapām vispār zoodārzs. Es domā bioloģiskos. Veikalā pirktiem tārpu nav, bet tie tāpat kā cīsiņi un vistu filejas garšo vienādi pēc polietilēna
pirms mēneša, 2021.01.23 15:42