Atsevišķu produktu cenas gada laikā dubultojušās

Pārtikas produktiem gada laikā cenas vairāk nekā dubultojušās, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) aprēķini.

Salīdzinot šī gada februāra un pērnā gada februāra cenas, vislielākais pieaugums bijis vietējiem galviņkāpostiem cenas pieaugušas par 188%, kartupeļiem par 161%, griķiem par 141%, galda bietēm par 57%, «Jonagold» āboliem par 53%, fasētam 2% pilnpienam par 47%, fasētam 25% skābajam krējumam par 40%, banāniem par 39%, bumbieriem par 37%, sālim par 36% un «Merrild» maltajai kafijai par 34%.Vislielākais cenu samazinājums bijis mandarīniem - cenas pazeminājušās par 21%, citroniem un redīsiem par 20%, gurķiem par 18%, degvīnam «Absolut Vodka» par 19%, salātiem podiņos un pusžāvētai desai «Servilāde» par 9%.Pārtikas cenu kāpuma Latvijā viens no galvenajiem iemesliem ir šo produktu cenu pieaugums pasaulē, norāda LTVC. Pēdējo mēnešu laikā ir būtiski pieaugušas piena produktu, cukura, kafijas un graudu cenas pasaules tirgos. Kartupeļu cenas milzīgais pieaugums ir skaidrojams ar sauso un karsto vasaru Krievijā, kur kartupeļi praktiski neizauga, bet tas ir ļoti plaši pieprasīts un patērēts produkts šajā valstī.«Arī Krievijā kartupeļi ir otrā maize, tāpēc ir palielinājies pieprasījums Krievijā pēc Latvijas un visas Baltijas kartupeļiem. Dārzeņu cenu kāpums ir skaidrojams ar vairākkārtējiem plūdiem Polijā, kas ir ļoti nozīmīga dārzeņu ražotāja šajā reģionā, bet Latvijā lielā karstuma un mitruma dēļ gads nebija īpaši labvēlīgs atsevišķām dārzeņu kultūrām. Nozīmīgās nodokļu politikas izmaiņas Latvijā un resursu cenu pieaugums liek secināt, ka pārtikas cenu kāpums turpināsies,» uzskata LTVC vadītāja Ingūna Gulbe.

Pievieno komentāru

Jelgava