«Rīgas Miesnieks»: kvalitatīvi cīsiņi bērniem nekaitē 10

«Kvalitatīvā cīsiņā ir līdz pat 70% gaļas, un gaļa ir ļoti vajadzīga bērnam augšanas periodā. Esmu pārliecināts, ka kvalitatīvi cīsiņi ir laba iespēja, lai padarītu bērna ēdienkarti daudzveidīgu un garšīgu un lai bērni būtu paēduši un dzīvespriecīgi,» to, atbildot uz lūgumu komentēt ieceri no skolu ēdienkartēm izslēgt frī kartupeļus, sardeles, cīsiņus, kečupu un majonēzi, db.lv sacīja pārtikas ražotāja «Rīgas Miesnieks» valdes priekšsēdētājs Juhans Mats.

«Protams, bērnu uzturam būtu jāpievērš īpaša uzmanība gan mājās, gan skolā. Tam ir jābūt daudzveidīgam, veselīgam un arī garšīgam. Uztura piramīdā ietilpst gan ogļhidrāti, gan olbaltumvielas, gan tauki u.tml. Arī kāds našķis nekaitēs, ja bērna uzturs ir sabalansēts un veselīgs. Bet, ja bērns pārtiks tikai no konfektēm un bulciņām, tas ne pie kā laba nenovedīs,» skaidroja J.Mats, akcentējot, ka izslēgt kādu produkta veidu no bērnu ēdienkartes ir vienkāršs, bet ne pilnībā pārdomāts solis.Kā norādīja «Rīgas Miesnieka», kas šogad visu ražošanu pārcēlis uz Jelgavu, valdes priekšsēdētājs, «skolu virtuvju iepirkuma konkursos diemžēl parasti neskatās uz konkrēta produkta sastāvu, bet gan tikai uz cenu, un tā ir vislielākā problēma». Par zemāko cenu esot grūti piedāvāt ne tikai kvalitatīvus cīsiņus, bet kvalitatīvu un daudzveidīgu uzturu vispār. «Rīgas Miesnieku» gan šāda iniciatīva izslēgt konkrētos produktus no skolēnu ēdienkartes no praktiskā viedokļa gandrīz neietekmēšot. «Mūsu piedāvātie produkti ir kvalitatīvi, tāpēc konkursos nevaram konkurēt ar zemāko cenu. Līdz ar to mūsu produkcija izglītības iestādēs gandrīz nav. Tomēr vēlreiz uzsveru – vajadzētu nevis šķirot un aizliegt atsevišķas produktu grupas, bet nodrošināt kvalitatīvu, sabalansētu un garšīgu uzturu,» sacīja J. Mats.Par to, ka frī kartupeļus, sardeles, cīsiņus, kečupu un majonēzi jau nākamajā mācību gadā varētu izslēgt no skolu ēdināšanas vietu ēdienkartēm, līdzīgi kā pirms dažiem gadiem no skolu kafejnīcām «padzina» pārsaldinātos dzērienus un čipsus, vēstīja laikraksts «Diena».Jaunu valdības noteikumu projektu izstrādā Veselības ministrija (VM) un septembra beigās to plāno iesniegt valsts sekretāru sanāksmē. Patlaban tikai pirmklasniekiem, kas saņem brīvpusdienas, noteikts šāds «aizliegto ēdienu» saraksts un uzturvērtību normas. Jaunie Ministru kabineta (MK) noteikumi attiektos uz ēdināšanu bērnudārzos, skolās, slimnīcās un sociālajās institūcijās. «Noteikumos vēlamies noteikt uztura normas. Proti, kāda ir ēdiena uztura vērtība - cik kalorijām, taukiem, olbaltumvielām, ogļhidrātiem jābūt,» stāstījusi Ilze Straume, VM Veselības veicināšanas nodaļas vadītāja. Noteikumos arī būs rakstīts, kādus ēdienus nevarēs celt skolēniem galdā. VM rekomendēs ieteicamos produktus skolu ēdināšanā, piemēram, graudaugu produktus, dārzeņus, augļus.

Pievieno komentāru

Komentāri 10

normis

RIGAS MIESNIEKS.. CIISIŅI GARĀM PAVISAM GALAS JAU TUR NAV VISPĀR. UN TIE IR TIE KVALITATĪVIE?? BĒRNIEM VISPĀR NEDRĪKST DOT NEKO NO VINU PRODUKCIJAS....... UN TAGAD NĒMA UN SABEIDZA ARĪ VISU PRODUKCIJU KAS IR VEEL ZEM JELGAVAS NOSAUKUMA... VISPĀR IESAKU BOKOTĒT RĪGAS MIESNIEKA PRODUKCIJU...

pirms 9 gadiem, 2011.09.15 10:24

koma

RM laiks mainīt nosaukumu uz Rīgas Ķīmiķis, nesaprotu kā kaut ko tādu var lietot pārtikā.

pirms 9 gadiem, 2011.09.10 12:00

Jampāzijs no Elejas

Vai tad RM ražo arī kvalitatīvus cīsiņus? Hvzin kas tie bij pa RM cīsiņiem, uzvārijās ūdens un viņi palika 3 reizes lielāki un pat katlam vāks pacēlās.Vairāk RM štruntus nepērku. Un ko tauta saka par cīsiņiem? Kuri tad ir kvalitatīvākie un garšīgākie? Man patika Nākotnes cīsiņi, tie kas tai plēvē.

pirms 9 gadiem, 2011.09.10 11:52

sociāldemokrāts

Kaut arī reizēm par tas desas ielietoju, tomēr priekšlikumu aizliegt to lietošanu skolās atbalstu. Mēs mājās nelietojam arī feiri. Priecātos ja arī skolās to nelietotu.

Smieklīgi, bet pareizi būtu atgriezties pie padomju GOSTiem. Par cīsiņu vai sardeli drīkstētu saukt produktus ar noteiktu saturu. Un ja jebkādam produktam grib pielikt vārdu "bērnu" tad tiešam tam ir jābūt ar augstu kvalitāti.

pirms 9 gadiem, 2011.09.10 08:53

zaraza

nu graudaugi/ dārzeņi/ augļi tādā skolas līmenī, tas ir samazināti izdevumi par pisdienām, kad reāli cenas vecākiem paliks tādas pašas vai tikai augs. bet ne gaļas ne zivis netiek pieminētas. vai tad eiz dienā, saņēmot siltu uzturu skolā bērniem nevajag'saņemt kaut kādu zivi, vistu, gaļu klāt? es saku- gaļu, nevis sardeli.

pirms 9 gadiem, 2011.09.09 22:16

UPS

Rīgas miesnieks ražo sūdus, nevis cīsiņus. Tur nav gaļas.

pirms 9 gadiem, 2011.09.09 22:03

egle1

Es gan atbalstu, lai aizliegtu visus šos desveidīgos. Varbūt tad ražotāji pārstās saukt par cīsiņu samaltas ādas plus soja plus garšas pastiprinātājs.

pirms 9 gadiem, 2011.09.09 19:42

rūķis

Es tiešām nesaprotu, kas var kaitēt apēdot kvalitatīvu cīsiņu? Eiropa to prasa, lai aizliegtu? A, viņu bērni štopē hodogus,hamburgerus...tas ar ir veselīgi? Izlasot veselīgu ēdienu grāmatu,nesaprotu, kā var bērns paēst no tā ko viņi piedāvā, tāpēc jau var tik lēti pabarot bērnus...

pirms 9 gadiem, 2011.09.09 19:35

egle1

Kāpēc jāliek cīsiņos E621 jeb garšas pastiprinātājs? Tiešām tajā kvalitatīvajā cīsiņā obligāti vēl jāiegrūž klāt?

pirms 9 gadiem, 2011.09.09 19:27

mamma

Pilnībā piekrītu! Kas tad ir tā labā pārtika? Varam aizrunāties pat līdz tam, ka neko nedrīkst ēst! Ierēdnīši ar aizliegumu ierosināšanu grib parādīt savu nepieciešamību!

pirms 9 gadiem, 2011.09.09 19:22

Jelgava